گیاه یک موجود زنده است. گونه های آن مثل خلقیات ما آدم ها متفاوت و گوناگون است.برخی از آن ها سازگار تر هستند و برخی دیگر نیاز به توجه بیشتری دارند. ولی در نگهداری آن ها چند نکته مشترک و کلیدی وجود دارد. ما در این مقاله سعی کرده ایم 10 نکته ی مهم درباره ی مراقبت از گیاهان را مطرح کنیم که حتما از مطالعه آن لذت خواهید برد.
1- انتخاب گیاه بر اساس میزان نور محیط
آیا گیاهی که دوستش دارید همان گیاهی ست که می توانید داشته باشید؟
در این باره میزان نور موجود در محیط می تواند تعیین کننده باشد. به جایگاه پنجره ها در محیط مورد نظرتان توجه کنید. پنجره های جنوبی نور مستقیم و زیادی دارند، پنجره های غربی نور معمولی و پنجره های شمالی نور کم.
اغلب گیاهان آپارتمانی نیازمند نور غیر مستقیم خورشیدند.
پس اگر شدت تابش نور از پنجره شما زیاد است از یک پرده ی نازک یا حریری برای کم کردن شدت تابش نور کمک بگیرید. کاکتوس و برخی گیاهان succulent (گیاهان آب دار) مانند aloe (گیاه آلوئه ورا) می توانند از پس نور شدید و مستقیم برآیند.

شما نباید گیاهی را کمتر یا بیش تر از حد نیازش در معرض نور قرار دهید . گیاهان برای زنده ماندن به قدر نیازشان به نور احتیاج دارند.
2- در نظر گرفتن سازگاری گیاه ( سازش پذیری)
آیا برای مراقبت از گیاهان تازه کارید؟
برنامه ی پر حجم کاری، زندگی اجتماعی و در کل معضل فراموشی ، ممکن است منجر به غفلت غیر عمدی نسبت به گیاهان شود.
هیچ مشکلی نیست!! نگران نباشید!!
برخی گیاهان می توانند از پس این نوع سبک زندگی (لایف استایل) برآیند. گیاهانی مانند زامیفولیا (zz plant )، سانسویریا یا زبان مار ) snake plant ( گیاهان سازگاری هستند که با نور کم و زیاد سازش دارند.

اگر زمان بیشتری دارید می توانید گیاهانی را انتخاب کنید که نیاز به توجه بیشتری دارند، مانند گیاهان هوازی ، ارکیده ها و سرخس ها . به یاد داشته باشید که اسپری کردن آب فیلتر شده روی گیاهان ( مابین وعده های آب دهی) باعث متعادل نگه داشتن (بالانس کردن) میزان رطوبت این گیاهان حساس می شود.
3- آب کمتر، نتیجه بهتر!
کم آب دادن به گیاه بهتر از زیاد آب دادن است.
آب دهی زیاد منجر به پوسیدگی ریشه می شود. برنامه ای برای آب دهی به گیاه تنظیم کنید و فقط زمانی که گیاه نیاز به آب دارد به آن آب دهید. ابتدا خاک گیاه را چک کنید و مطمئن شوید که کاملا خشک شده است. حد اقل 2 اینچ پایین تر از سطح خاک خشک باشد. اگر رنگ خاک تیره به نظر آید و به انگشت بچسبد و کمی رطوبت داشته باشد یعنی گیاه فعلا به آب نیاز ندارد. همیشه از آب گرم استفاده کنید زیرا جذب آن بهتر است. آن را مستقیم روی خاکی که گیاه درون آن است بریزید. زیرا گیاهان آب را از ریشه جذب می کنند. البته air plant ها گیاهانی هستند که برگ هایشان هم به آب نیاز دارد. ظرف یا بشقابی زیر گلدان گیاهتان قرار دهید . چند ساعت بعد از آب دهی توجه کنید که آیا آبی روی بشقاب به ججا مانده است یا نه. اگر آبی شماهده نکردید یعنی میزان آب اندازه بوده است.
4- بالا بردن میزان رطوبت هوا
ایجاد محیط مناسب برای گیاهان داخل آپارتمان باعث رشد آن ها خواهد شد.
بیشتر گیاهان گرمسیری مانند ارکیده ها و سرخس ها رطوبت بالا و نور مستقیم را به نور کم و غیر مستقیم ترجیح می دهند. باید این گیاهان را مابین وعده های آب دهی، با آب فیلتر شده اسپری کرد.
در ماه های خشک زمستان، جمع کردن گیاهان مشابه کنار هم باعث ایجاد نوعی (میکرواقلیم) می شود و با این روش نوعی رطوبت طبیعی در محیط شکل می گیرد.
از طرف دیگر گیاهان بیابانی مانند کاکتوس هوای خشک و نور مستقیم و بدون سایه را ترجیح می دهند و نیاز به رطوبت ندارند.
5- ثبات محیطی
محیط گل خانه تان را تا حد ممکن با ثبات کنید . تغییرات ناگهانی باعث ایجاد فشار روی گیاه می شود . دما را بین 18 تا 24درجه نگه دارید . از قرار دادن گیاه در مجاورت رادیاتور (چه سرمایشی و چه گرمایشی) خودداری کنید.
6- کود
کود زیاد، بیشتر باعث آسیب می شود تا رشد.
گیاهان آپارتمانی به اندازی گیاهان خارج از آپارتمان نیاز به کود ندارند. اگر می خواهید برای گیاه خود کود تهیه کنید بهتر است این کار را در فصل رویش ( از ابتدای بهار تا ابتدای پائیز) انجام دهید.
7- یک فروشنده (فروشگاه) قابل اعتماد پیدا کنید
گیاهانتان را از یک مرکز قابل اعماد خریداری کنید . جایی که خدمات مراقبت از گل خانه یا باغچه داشته باشد. مرکزی که متخصصان گیاه آن، پاسخگوی سوالات شما درباره ی گیاهان باشند. بیشتر افردای که در کار فروش گل و گیاه هستند عاشق صحبت کردن درباره ی گیاهان اند. بهتر است گیاه را از دپارتمان های بزرگ و یا مارکت هایی که اغلب گیاه را در زیر زمین و یا انبارهای تاریک نگه داری می کنند خودداری کنید.
حتما گیاه را قبل از خرید چک کنید که برگ های زرد، کپک های پودری، نقطه های مرموز و ساقه های ضعیف نداشته باشد زیرا این ها نشانه ی بیمار بودن گیاه است.
8- مراقبت دلسوزانه داشته باشید
روابط دوستانه حساس اند . شما و گیاهتان برای همزیستی مسالمت آمیز به زمان نیاز دارید. به گیاهان توجه نشان دهید . خواهید دید که گیاهتان به شما خواهد گفت که چه زمانی به آب نیاز دارد و یا دما برایش زیاد است یا کم… و یا میزان نور خورشید برایش کافی ست یا نه. در ضمن آن ها شدیدا دوست داردند که نگاهشان کنید.
9- از تعویض گلدان نترسید
تعویض گلدان لزوما به معنی تعویض ظرف گیاه نیست. منظور تعویض خاک گلدان با خاک تازه و شاداب ظرف است.
وقتی گلدانی خریداری کردید، هم خاک آن را عوض کنید و هم ظرف گلدان را زیرا ظرف های پلاستیکی مناسب نگه داری گیاه نیست.

همچنین اگر گیاه رشد کند جا برایش تنگ و نامناسب خواهد بود. در ضمن شکل ظاهری گلدان هم برای دکور اتاق بسیار حائز اهمیت است. گلدان جدیدی که انتخاب می کنید باید 1 تا 3 اینچ بزرگ تر از گلدان فعلی تان باشد اما حواستان هم باشد که گیاه نباید در خاک غوطه ور شود. ( یعنی گلدان زیادی هم بزرگ نباشد.)
زیرا باعث می شود آب بیشتری جذب کند.(چون خاک بیشتر می شود جذب آب نیز بیشتر می شود.)
10- استفاده از گلدان زه کشی شده به منظور جریان داشتن آب
هنگامی که گیاهتان را به گلدان جدید منتقل می کنید، چه گلدان سرامیکی باشد یا فایبر گلاس یا هر جنس دیگری، اطمینان حاصل کنید که گلدان جدید زه کشی شده باشد و راه گذر آب داشته باشد تا آب اضافه از گلدان خارج شود و به بشقاب زیر گلدان بریزد. اگر گلدان “زه کشی” نداشت می توانید خودتان دست به کار شوید و گلدان را زه کشی کنید.